Bestrijden

Het is uit met het Kleefkruid

Kleefkruid, je kent het wel. Die lange, groene, plakkerige stengels. Kleefkruid behoort tot de familie der Sterbladigen, waartoe ook het lievevrouwenbedstro gerekend wordt. Wie goed naar de plant kijkt zal gemakkelijk kunnen ontdekken dat er van kleven in het geheel geen sprake is. De plant is bezet met talrijke kleine haakjes, die voor de aanhechting zorgen en de naam haakkruid zou dus een veel juistere naam zijn geweest. De wetenschappelijke naam van deze plant, Galium Aparine, is overigens afgeleid van het Griekse apeireo, dat ik pak of ik grijp betekent. Het zal duidelijk zijn, dat verschillende volksnamen van deze plant eveneens verband houden met deze eigenschap: Jan-kleef-aan, klef-klef, klitkruid, klevers. Ze steken boven al je mooie planten uit en lijken nooit weg te gaan. Vele tuinliefhebbers is het kruid een grote ergernis, dus hoe kun je dit nu eigenlijk bestrijden?

Voor altijd verdwenen?

Onkruid valt te onderscheiden in twee categorieën: de wortelonkruiden en de een- of meerjarige onkruiden. Kleefkruid valt onder een – of meerjarige onkruiden. Dit soort onkruiden heeft een minder grote wortel als de wortelonkruiden. Hierdoor is het makkelijker te verwijderen. Toch hebben de een- of meerjarige onkruiden een groot nadeel. Ze zaaien zich uit, en meestal heel snel. Het is dus belangrijk om het Kleefkruid te wieden voordat het zaad is gevormd.

Toch is het definitief bestrijden van Kleefkruid vrijwel onmogelijk. Kleefkruid wordt makkelijk en snel verspreid, door dat het overal aan blijft kleven. Vooral zoogdieren zijn schuldig aan het veelvuldig verspreiden van Kleefkruid. Chemische middelen kunnen het kruid dus wel vernietigen, maar voor je het weet is er ergens anders alweer terug gegroeid.

Kleefkruid bestrijdenBestrijdingsmiddelen zijn daarnaast ook niet gunstig voor de rest van je tuin, noch voor je portemonnee. Ook is het lastig te bepalen wanneer bij het Kleefkruid de zaadvorming plaatsvind. Hierdoor zijn ze je vaak te slim af en is het zaad al verspreid voordat je het Kleefkruid hebt gewied.

Bestrijden op z’n groens

Wil je toch met bestrijdingsmiddelen aan de gang, maar geen bakken met geld uitgeven aan vieze, chemische producten? Dan zijn er ook nog manieren om milieuvriendelijk het onkruid te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld boomschors in je tuin leggen. Leg een minimale laag van acht centimeter in je tuin om het onkruid tegen te gaan. Het is niet alleen heel effectief maar geeft ook nog een mooie uitstraling in je tuin.

Als je een groot stuk met onkruid hebt en er een nieuwe start van wilt maken, is de kartonmethode te overwegen. Hierbij leg je een stuk karton op het deel grond waar het voor bedoeld is. Leg hier bovenop iets waardoor het karton goed blijft liggen zoals snippers of compost. Na een paar weken is het onkruid gestikt en het karton verteerd. Zo heb je een onkruidvrij deel in je tuin, waar je een nieuwe start kunt maken.