Info

Waarom Kleefkruid eigenlijk niet kleeft

KleefkruidGalium Aparine of zoals het in de volksmond wordt gebruikt: kleefkruid. Het is zelfs een eetbare plant en dat zal veel mensen waarschijnlijk verbazen. Waar deze plant zijn naam aan te danken heeft, kun je je wel voorstellen. Kleefkruid blijft namelijk overal aan kleven of achter haken. Dit geeft vaak groot plezier bij kinderen, die er uren mee kunnen spelen. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk?

Stengels, vruchten en haakjes

De benaming Kleefkruid is niet helemaal juist. De plant kleeft namelijk niet echt. Als je inzoomt op een stegel of vrucht van het kruid, zie je dat er een tal van kleine haakjes aanwezig zijn. Het blijft dus eigenlijk overal aan haken in plaatst van kleven.

Het kleefkruid zit vol met haakjes. Zowel de stengels, als de bladeren, als de vruchten zijn ervan voorzien. Toch is het bij de bladeren een stuk minder kleverig als bij de andere delen van het kruid. De stengel komt op een mooie tweede plaatst, maar de vruchten zijn veruit de beste klevers van de plant, deze bevatten dus de meeste haakjes.

De vruchten komen uit de kleine, onopvallende bloemetjes, die van mei tot en met oktober in de bloeit staan. Na dat de bloemen zijn uitgebloeid komen de vruchten tevoorschijn. Deze groeien twee aan twee en zitten vol met de bekende ‘kleefhaakjes’.

Een prooi voor zoogdieren

Harige dieren zijn een eenvoudig doelwit voor het kleefkruid. De vruchten blijven namelijk heel makkelijk haken aan de dieren als ze er langs strijken. Bijna alle zoogdieren zijn schuldig aan het vervoeren van kleefkruid. Hierdoor wordt het makkelijk en snel verspreid. Dit is ook de reden dat het welbekende onkruid op heel veel plaatsen te vinden is.

Ook is het de reden dat het moeilijk te bannen is. De meesten gooien het namelijk op de composthoop bij de rest van het onkruid. Hierdoor blijft het niet alleen mogelijk voor het zaad om zich verder te verspreiden, maar blijft de kans ook aanwezig dat zoogdieren weer een prooi voor de vruchten worden en zich verspreiden op allerlei plekken.

Daarom is het verstandiger om het kleefkruid bijvoorbeeld te voeren aan de kippen. Zij lusten er namelijk wel pap van en zo wordt de hele plant, inclusief zaden, op een goede manier vernietigd.