Kleefkruid eetbaar?

Kokkerellen met Kleefkruid

Iedereen die een eigen tuintje heeft last van onkruid. Het zit overal en wil nooit weg gaan. Op nummer acht van het lijstje ‘meest gehate onkruid’ staat het Kleefkruid. Toch is dit kruid meer waard dan je denkt. Het is eetbaar en je kunt er de lekkerste dingen mee maken.

Zoals het hoort Kleefkruid is natuurlijk een kruid. Kruiden kun je op veel verschillende manieren en bij verschillende gerechten gebruiken. Bij Kleefkruid is dit ook het geval. Zo kun je het gebruiken als smaakversterker in je soep of stoofschotel. Of het versnipperen over een lekker broodje.

Het is ook populair om het door roomkaas of boter te mengen, voor een zelfgemaakte kleefkruid-kruidenboter.

Groente pallet

Naast de traditionele kruiden, is het Kleefkruid echter ook als groente te gebruiken. Zo kun je de rauwe bladeren door een salade verwerken, voor een nieuwe smaaksensatie. Maar de bladeren zijn ook goed te gebruiken om te koken of stomen. Echter is het niet heel lekker om het los te eten. Om het Kleefkruid een iets minder overheerste smaak te geven, is het aan te raden om de bladeren mee te wokken met wat andere wok groenten en hier je maaltijd mee te bereiden.

De rauwe bladeren zijn overigens erg populair bij dieren. Zowel kippen als konijnen kunnen er geen genoeg van krijgen. Voor paarden schijnt het zelfs harstikke gezond te zijn. Dus heb jij genoeg gehad van de gezonde groene blaadjes? Dan geef je ze als lekkere snack aan de kinderboerderij om de hoek.

Groene thee, maar dan anders

Het onkruid is tot slot ook nog te verwerken om te drinken. Zo is de gehele stengel te gebruiken om verse groene thee van te maken. Kleefkruid zelf ruikt naar honing. Hierdoor is het lekker om honing toe te voegen aan je

Kleefkruidthee om het plaatje compleet te maken. Ook de zaden van het kruid zijn te verwerken tot thee. Daarnaast kunnen de zaadjes geroosterd worden en hier kan surrogaat koffie van worden gemaakt.

Naast het feit dat het onkruid blijkbaar erg nuttig kan worden gemaakt, heeft het eten van Kleefkruid ook nog eens een afslankend effect. Dus in plaatst van mopperend het kruid uit je tuin te trekken, kun je er de volgende keer ook een maaltijd, snack of dorstlesser van maken.